DPGA 2.0

Den Haag 23 juni

Op 23 juni 2017 heeft de Dutch Pilot Gig Association (DPGA) de volgende belangrijke stap in haar bestaan gezet. Alle gig roeiende verenigingen waren al meer dan drie jaar informeel verenigd binnen de DPGA als belangenclub. Het werd hoog tijd dit te formaliseren middels het oprichten van een vereniging waarvan alle gig roeiende verenigingen in Nederland lid kunnen worden. De oprichting van de DPGA is een logische stap omdat de sport hard groeit, het aantal wedstrijden toeneemt en er nieuwe onderwerpen op te pakken zijn. Onder toeziend oog van de vertegenwoordigers van de oprichtende verenigingen KNZ&RV en KWV De Kaag werden de handtekeningen gezet onder leiding van Cees de Zeeuw, notaris bij Pelsrijcken te Den Haag. Daarmee is de DPGA 2.0 in de vorm van een vereniging een feit.

Den Haag 23 juni

Doelstelling

Statuten en reglementen maken, vastleggen welke activiteiten je ontplooit en zorgen dat alle spelregels helder en duidelijk zijn voor alle gig roeiers en wedstrijdgevende verenigingen, zomaar wat zaken die nu geformaliseerd zijn. Eenvoudig zou je zeggen maar het vereist toch behoorlijk wat afstemming onder de initiatiefnemers van de gig roeiende verenigingen omdat de DPGA graag wil dat het Pilot Gig roeien zich blijft ontwikkelen als breedte sport en daarnaast ook op top sport niveau. De DPGA verwacht dat met de oprichting van de vereniging alle faciliteiten zijn gecreëerd om dit te realiseren.

Wat zijn de volgende stappen?

Prioriteit is het opstellen van een klassenreglement voor polyester gigs die in Nederland mogen deelnemen aan wedstrijden. Het gigroeien is een eenheidsklasse wat de sport bijzonder maakt. Dit willen we blijven behouden en vooral promoten. Het EK voor gigroeien faciliteren dat op 7 en 8 oktober dit jaar georganiseerd wordt. Tevens zorgen voor Veiligheidsprotocollen en nieuwe gigroeiers interesseren en ze op weg helpen in de wereld van het gigroeien. Verder kan je denken aan sponsoren aantrekken en het promoten van bouwers, wedstrijdorganisaties ondersteunen en de communicatie rondom het gig roeien bevorderen. En daarnaast uiteraard heel enthousiast zelf blijven roeien. Er is nog genoeg te doen!

Over DPGA

De DPGA is een vereniging of in de volksmond klassenorganisatie die de belangen van alle pilot gigs in Nederland vertegenwoordigd. Als zustervereniging van de CPGA (Cornish Pilot Gig Association, www.cpga.co.uk), is het zeeroeien in gigs de snelstgroeiende roeidiscipline in zowel Engeland als Nederland. De sport kent een lange traditie en het basis model stamt uit 1835. Het bestuur van de DPGA bestaat uit:

Voorzitter: Lisette Smit-Bennemeer (KWV De Kaag)
Secretaris: Anton Sempel (WSV De Spiegel)
Penningmeester: Marcel Revet (KNZ&RV)


De oprichtende vereniging met het bestuur vlnr Marlous Daarnhouwer en Harald Kruithof (KNZ&RV), Lisette Smit-Bennemeer (Voorzitter DPGA en KWV De Kaag), Marcel Revet (penningmeester DPGA en KNZ&RV), Willem Middelburg (KWV De Kaag), Anton Sempel (secretaris DPGA en WSV de Spiegel)