KALENDER

Laden Evenementen

Maasrace 2020

5 september

De Maasrace is een spectaculaire roeisloepenrace die sinds 1999 tijdens de Wereldhavendagen wordt geroeid.

Uniek in de roeikalender is de massale start, voorheen over de volle breedte van de Maas, waarvoor het scheepvaartverkeer werd gestremd. De laatste jaren wordt gestart in het Evenementengebied tussen de Wilhelminakade en de Willemskade. Vanaf de kades en de Erasmusbrug heeft het publiek vrij zicht op de sloepen die zich formeren op de startlijn, gevolgd door de spectaculaire massale start.

De race wordt geroeid over een afstand van circa 18 km.

De Maasrace wordt sinds 1994 georganiseerd door de Stichting Roeisloepwedstrijden Rotterdam (SRR). Historisch gezien is het georganiseerd sloeproeien in Nederland ontstaan vanuit Zeevaartopleidingen, omdat het daar als vak in het lespakket zat. Tussen Zeevaartscholen werden wedstrijden georganiseerd en daarnaast ontstonden er initiatieven voor deelname aan grote wedstrijden, die door de scholen werden ondersteund.

In Rotterdam kwam de wedstrijdtraditie over uit Scheveningen bij de fusie van de beide Zeevaartscholen. De wedstrijden werden daarna geroeid in de Voorhaven en de Leuvehaven en vanaf 1994 de eerste langebaanwedstrijd op de Maas, de Maasrace.

Vanaf 1999 is de Maasrace een vast onderdeel van het zaterdagprogramma van de Wereldhavendagen. Met ondersteuning van de zeevaartopleiding werd een evenement met landelijke bekendheid op het water gebracht.

Aan deze circa zestigjarige traditie van samenwerking is dit jaar een einde gemaakt.

Het bestuur van de SRR maakt zich sterk om ‘de mooiste race van het jaar’ voort te zetten op een andere locatie. Hierbij heeft zij enthousiaste medestanders gevonden in het roeiersveld bij TIOG Rotterdam, bij Scheepswerf De Koningspoort en veel van onze trouwe vrijwilligers.

Gegevens

Datum:
5 september
Website:
https://maasrace.com/

Locatie

Rotterdam
Nederland

Organisator

TIOG

« Alle Evenementen